Amikor az anyagok új szerepben kelnek életre

2020. szeptember 24.


A környezetvédelem, az újrahasznosítás egyre nagyobb figyelmet és teret kap már Magyarországon is. Népszerűségnek örvend minden technika, alapanyag, aminek hála egy-egy darab fa, palack, textil, új értelmet nyer egy-egy kreatív ötletnek köszönhetően.

Vörösné Simon Nikolett Szabadbattyánban él, termékeivel – amiket többen Faputtyony gyűjtőnéven ismerhettek - a Fehérvári Civil Központ előtti téren rendezett vásárainkon is találkozhattok.

Kézzel és varrógéppel készített textilcsodák ezek – pénztárca, neszesszer, kenyereszsák, felsorolni is nehéz a palettát.

Arról, hogyan kezdődött az Ő története, legutóbbi vásárunk alkalmával mesélt nekünk.

„Az élet úgy hozta, hogy otthon maradtam – ápolási díjon vagyok Down-szindrómás kisfiammal. Eredetileg varrónő vagyok, de a kézművesség korábban nem volt kimondottan az életem része. A helyzet szülte, kikapcsolódásnak, léleknyugtatónak indult. A férjem asztalos, kezdetben a fel nem használt faanyagainak adtam új „életet”. Kisebb fahulladék felhasználásával készítettem kulcstartót, teafiltertartót. Aztán elkezdtem hétvégénte civil vásárokba járni, ahol inspirálódtam, és elkezdtem figyelni az igényeket. Igazodva a vásárlóközönséghez, folyamatosan alakult ki a palettám: a márciusi járvány indulásakor például maszkokat varrtam. A környezetvédelem, az újrahasznosítás mindig is fontos szerepet játszott az életemben, sokan hozzák el hozzám kinőtt, elkopott farmerjaikat, amelyekből velúrbőr kombinálásával szatyrokat készítek. De említhetném a csomagolásmentesség jegyében a kenyérzsákokat és textil szalvétákat is. Készítek fürdőszivacsot, mosibetétet és még sorolhatnám, most épp egy babaágy rács védőn dolgozom.”

Nikolett amikor épp nem édesanya, vagy feleség, és nem főzz, vagy varr, kézműves foglalkozásokat tart, szerte a járásban, a művelődési házakkal együttműködve. Ezekre az alkalmakra 12 éves kislánya is el szokta kísérni – aki Nikolett állítása szerint igazán ügyesen bánik már a ragasztópisztollyal. Keressétek Őket jó szívvel vásárainkon!

/LM/

Vissza a hírekhez Vissza a főoldalra