„Az egyéni vállalkozás társasjáték”

2020. szeptember 7.

szaboagnes

Emberek vagyunk, nem gépek – az álmodozás (is) természetes velejárója mivoltunknak. Minden életszakaszban és élethelyzetben más és más a tárgya. Vágyunk egy megértő társra, egy meleg otthonra, egy munkahelyre. Aztán ahogy telnek az évek, egyre összetettebbek vágyaink, főleg, ha a munkáról van szó: szeretnénk dolgozni, fizetést kapni, de bemenni már nincs kedvünk az irodába. Vagy épp a Sors rendezi úgy, hogy a négy fal között kényszerülünk dolgozni, a kanapénkról. A kisgyermekes anyukák nyilván örülnének egy ilyen lehetőségnek – mert két e-mail megválaszolása között lenne idő egy gyors mosásra, előkészíteni a vacsorát, több időt tölthetne a családdal, arról nem is beszélve, hogy ha a gyerek beteg, nem kellene szabadságot, táppénzt igényelni…

Hasonló dolgokat mérlegelhetett Szabó Ágnes is, amikor megszületett a kislánya. Aztán döntött és belevágott – ma már virtuális asszisztensként dolgozik, vagy, ahogyan ő hívja: online vállalkozás támogatóként. Sőt, alig egy év után már komplett hálózatot épített ki. Erről tartott előadást legutóbb a Fehérvári Civil Központban, a Székesfehérvári Család és KarrierPont szervezésében.

  • Mit jelent a szó maga, hogy virtuális asszisztencia?

Én úgy tudnám megfogalmazni, hogy elfoglalt vállalkozókat tehermentesítünk. Gyakorlatilag bármilyen asszisztensi, adminisztrációs, szervezési feladatot át tudunk tőlük vállalni, amivel könnyebbé tehetjük az életüket, illetve amit kellő magabiztossággal és tudással el tudunk vállalni. Nem szükséges hozzá a fizikai találkozás, az ügyfelünk a világ másik végén is élhet, mindent online tudunk bonyolítani, van ügyfelem Svájcból és az Egyesült Államokból is.

  • Honnan az ötlet?

Mikor megszületett a kislányom, akkor már tudtam, hogy nem fogok visszamenni a munkahelyemre. Kerestem egy eszközt, egy lehetőséget, hogy minél több időt tudjak a családommal tölteni és akkor kezdtem el ötletelni. Megtakarításunk nem volt, olyan vállalkozás kellett, amit nulla forintból el lehet indítani. Elkezdtem különböző vállalkozói csoportok közösségi oldalait figyelni, mi a legnagyobb gond számukra: a bevételszerző tevékenység mellett az ügyintézésre illetve a szervezési feladatokra nem nagyon jut idejük – gondoltam majd én megcsinálom nekik. Hozzáteszem nem én találtam fel a spanyolviaszt, bár én inkább az online vállalkozástámogatás nevet használom, szerintem sokkal beszédesebb. Közösségi oldalak kezelése, adatbázisok kiépítése és kezelése, árajánlatok készítése, vevőkkel való kapcsolattartás és még sorolhatnám, mi mindent végzünk el mi, a megbízóink helyett.

  • Mi kellett hozzá az elhatározáson kívül?

A legkevesebb beruházással elindítható vállalkozások egyike, korlátlan internet előfizetés, laptop és telefon kell hozzá. Összeszedtem, milyen segítőkre lehet szükségem: könyvelő, jogász, weboldalszerkesztő, grafikus – egy adatbázisban rendszereztem mindenkit. 2019. júniusban indítottam útjára a vállalkozást, aminek nagyon pozitív volt a fogadtatása. Az élet engem igazolt, büszkén elmondhatom, hogy valóra tudtam váltani az álmomat. A járványhelyzetben pedig ez még inkább igazolta, hogy működőképes a home office dolog, eddig sokan nem hittek abban, hogy otthonról is el lehet végezni ugyanazokat a feladatokat.

  • Nagyon ígéretesnek hangzik, de nyilván nem ilyen egyszerű mindenki esetében..

Aki még nem dolgozott előtte otthonról, annak az eleje nehéz. Én is sok időt fordítottam arra, hogy kidolgozzam a megfelelő időgazdálkodást: hogyan kell felállítani a munkaidő elvégzéséhez szükséges kereteket, hogyan kell betartani őket. Ezt is meg kell tanulni. Fel kell állítani saját magunk szabályrendszerét ám tartanunk is kell hozzá magunkat. Nyilván vannak nehézségek, nem mindenkinek való a home office, sok buktatója is van. Éppen ezért jobb, ha az elején tisztában vagyunk saját képességeinkkel, hogy mit bírunk. Emellett az egyéni vállalkozás társasjáték – ugyanannyi feladatot ró a családra, a társunkra, főleg, mikor fel kell építeni és be kell indítani egy vállalkozást. Együtt, egységben, az ő támogatásukkal kell megdolgozni azért, hogy utána úgy és annyit dolgozhassunk, ahogy mi szeretnénk.

/LM/

 

Vissza a hírekhez Vissza a főoldalra